Valentina Pistoli (1928-1993)

Valentina Pistoli (1928-1993) është arkitektja e parë shqiptare, e lindur në Korçë. Ajo ka kryer shkollimin në Universitetin e Sofjes, duke studiuar arkitekturë dhe ka diplomuar në vitin 1952.

Në 1957, Pistoli dha idetë për të gjithë kompleksin e kodrave të liqenit, si dhe veprat e artit në të. Projekti u ndoq nga një grup inxhinierësh bullgarë të kryesuar nga arkitekti Zheko Zhikov në 1961.Ajo ka qenë në mesin e grupit që projektoi 15-katëshin “Hotel Tirana”, e  cila ka qenë ndërtesa më e lartë në Shqipëri për shumë vite me radhë.

Gjatë karrierës së saj si arkitekte, ajo ka projektuar disa komplekse rezidenciale në Korçë, Vlorë, Elbasan, hotele në Kukës, Elbasan, Himare, Durrës dhe Teatrin e Krujës, etj., Duke arritur kulmin e suksesit me projektimin e Hotel Tirana. Ajo dha gjithashtu një kontribut të rëndësishëm në arsim, duke punuar si pedagoge me kohë të pjesshme në Arkitekturë në Fakultetin e Inxhinierisë në Universitetin Politeknik të Tiranës.

Pistoli u dallua për shkak të një mënyre të re të arkitekturës së të menduarit bazuar në logjikë dhe liri edhe pse kufijt+ material dhe estetik u caktuan e diktuan nga regjimi.