Bernardina Marubi (1900-1975)

Bernardina Marubi njihet edhe si vajza që qëndisi flamurin me një shqiponjë dykrenore me dy flatra më 1913-n (flamur që gjendet sot tek arbëreshët e Italisë)

Vajza e Kel Marubit, u rrit duke ndjekur lojën e aparatit fotografik, duke parë sesi në studion e vogël, merrnin jetë negativa filmash. Ashtu me ndrojtjen e një fëmije, ajo nisi të bënte fotot e para, pa e ditur se ato shkrepje do të shënjonin një periudhë të rëndësishme për fotografinë shqiptare.

Fotot e realizuara nga Bernardina dhe anëtarë të tjerë të dinastisë Marubi, mund t’i shohim në muzeun virtual që tashmë është gati për të mirëpritur shikuesit. Rreth 100 mijë fotografi të digjitalizuara (45 mijë prej tyre janë hedhur në muze) të ftojnë të udhëtosh në kohë, për të parë personazhe dhe imazhe që të japin një pasqyrë tjetër të kulturës dhe historisë të së shkuarës sonë, të shkrepura gjatë gjysmës së dytë të shekullit XIX dhe fillimit të shekullit XX.

Për jetën private të Bernadinës ne dimë shumë pak. Në shkrime të kohës shohim vetëm se pas martese ajo ka marrë mbiemrin Harapi. Për gruan që ka sjellë një koleksion të çmuar në Shqipërinë e pas viteve 1920-të me siguri do të hulumtohet më shumë për studiuesit e fotografisë.