Alida Hisku (1957-)

Alida Hisku u lind në 20 qershor 1957 në Tiranë, asokohe kryeqyteti i Republikës Popullore Komuniste të Shqipërisë. Si vajza e këngëtarit të operës Fiqrete Hisku, ajo filloi të këndonte në moshë shumë të re, si motra e saj e madhe dhe vëllai i vogël. Si fëmijë, Alida Hisku fitoi disa konkurse këngësh. Ajo studioi në Liceun Artistik “Jordan Misja” në Tiranë.

Në moshën 13 vjeç, ajo debutoi në Festivalin Kombëtar të Këngës, të organizuar nga Televizioni Kombëtar Shqiptar (RTSh), atëherë një nga të paktët dhe më prestigjiozët. Ajo u rendit e dyta me këngën “Portret” kompozuar nga Agim Krajka, e cila e bëri atë të njohur në të gjithë vendin. Suksesi i saj i madh erdhi në konkurset e vitit 1974, me këngën “Vajzat e fshatit tim” dhe 1975, me këngën “Buka e duarve tona”, ku u rendit e para dhe fitoi në të dyja rastet. Ajo fitoi çmime të tjera gjatë garave të 1976, 1979, 1980 dhe 1981, duke mbledhur gjithsej pesë vende të dyta, duke e bërë atë një nga këngëtaret më të mira shqiptare të kohës. Gjatë kësaj periudhe, ajo vizitoi vende të ndryshme evropiane me grupe turistike artistike shqiptare.

Karriera e saj e këngëtarit u ndërpre në 1982, kur u arrestua nga Sigurimi me pretendimin e kryerjes së “agjitacionit dhe propagandës kundër qeverisë”, ndërsa ishte anëtare e Partisë së Punës së Shqipërisë. Provat komprometuese ishin një koment i shkurtër në ditarin e saj personal, duke përmendur kushtet e vështira të jetesës së punëtorëve të kooperativave në provinca. Ditari u lexua, u vodh dhe iu dorëzua autoriteteve. Periudha gjatë e marrjes në pyetje dhe rreziku i përndjekjes dhe hakmarrjes ndaj familjes dhe miqve të një “armiku” të dyshuar politik çuan në divorcin e saj nga burri i saj, me çka Hisku mori kujdestarinë e dy djemve të tyre më vonë përmes vështirësive. Sidoqoftë, ajo nuk u burgos. Me fillimin e rënies së komunizmit në Shqipëri, në 1990, ajo iku me dy fëmijët e saj në Gjermani, ku bëri kërkesë për azil politik.

Në 2005, pas 25 vitesh, ajo u kthye për herë të parë në skenën e këngës shqiptare në një emision të një stacioni televiziv shqiptar, ku këndoi disa këngë dhe u votua këngëtarja më e mirë e viteve 1970. Vitin pasues, doli albumi i saj i ri Kthimi. Në vitin 2009, ajo publikoi një autobiografi me titull “ The dictator’s fool – abused by the propaganda, loved by the audience, forbidden by the powerful”.