Elvira Dones (1960-)

Elvira Dones është shkrimtare, skenariste dhe producente filmash shqiptare.

Ajo ka lindur në Durrës në vitin 1960 dhe është diplomuar në Letërsi Shqipe dhe Letërsi Angleze në Universitetin Shtetëror të Tiranës.

Në vitin 1988 ajo u punësuar nga Televizioni Shtetëror Shqiptar dhe në këtë cilësi udhëtoi në Zvicër, ku ajo u largua përfundimisht. U akuzua për tradhti në Shqipëri (në mungesë), u dënua me burg dhe iu mohua takimi me djalin e saj deri pas rënies së komunizmit në Shqipëri në vitin 1992.

Nga 1988 deri në 2004, Dones jetoi në Zvicër ku punonte si shkrimtare dhe gazetare në televizion, duke shkruar, drejtuar, dhe duke prodhuar disa dokumentarë. Që nga viti 2004 ka jetuar në Shtetet e Bashkuara.

Pjesa më e madhe e shkrimit të saj është në italisht ose shqip, por disa prej filmave të saj dokumentarë janë nëntitulluar në gjuhën angleze. Disa prej këtyre filmave kanë fituar ose janë emëruar për çmime të ndryshme.

Dokumentari i saj më i fundit, “Virgjëra e Betuar”, tregon historinë e grave në Shqipërinë e veriut që betohen për nderin e vazhdueshme në vitet e tyre të adoleshencës dhe bëhen burra në shoqërinë e tyre – jo gratë që veprojnë si burra apo gra që kanë ripërcaktim gjinor, por thjesht gra që tani janë burra .

Ky film u cilësua si dokumentari më i mirë në Festivalin e Filmit të Grave në Baltimore, në vitin 2007.

Nga tetori i vitit 1988 jeton dhe punon në Zvicër.

Në gjuhën shqipe ka publikuar këto romaneː

 • DASHURI E HUAJ, roman, Tiranë, 1997 (Botuar në italisht, në vitin 1998, me titullin Senza Bagagli)
 • KARDIGAN, roman, Tiranë, 1998
 • LULE TË GABUARA, vëllim me tregime, Tiranë, 1999
 • YJET NUK VISHEN KËSHTU, roman, Elbasan, 2000 (Botuar në italisht me titullin SOLE BRUCIATO, Milano, 2001
 • DITË E BARDHË E FYER, roman, Elbasan, 2001
 • I LOVE TOM HANKS, tregime, Elbasan, 2002
 • MË PAS HESHTJA, roman, 2004
 • Romanet Yjet nuk vishen kështu, Ditë e bardhë e fyer dhe Më pas heshtja, janë pjesë të trilogjisë “Trilogjia e dhimbjes”.

Elvira Dones është anëtare e Shoqatës Zvicerane të Shkrimtarëve (SSV-SSE-SSS).

Filma:

 • Brunilda(2003)
 • I ngujuar (Nailed)(2004)
 • Sworn Virgin (2015).