Liri Gero (1926-1944)

Liri Gero ishte një komuniste e re shqiptare, e cila luftoi në Luftën e Dytë Botërore. Së bashku me disa forca partizane, ajo u vra nga nazistët gjatë një luftimi. Për heroizmin e saj, ajo mori titullin Heroinë e Popullit.

Liri u lind në qytetin e Fierit dhe ishte aktiviste e luftës në qytet, partizane në brigadën XII Sulmuese. Ra dëshmore në tetor të vitit 1944.

Shtëpia e saj ishte një nga “shtëpitë e sigurta”, të përdorura nga anëtarët e rezistencës për aktivitetet e tyre.

Më 14 shtator 1943, Gero dhe 67 vajzat nga Fieri, 68 gjithsej u bashkuan të njëjtën natë me radhët e partizanëve të Lëvizjes Nacionalçlirimtare, një moment i shquar në historinë e rezistencës shqiptare, duke pasur parasysh faktin se Fieri kishte rreth 5.000 njerëz në atë kohë.

Ajo u plagos pas një sulmi në tetor të vitit 1944. Pasi sulmi i të rinjve shkaktoi goxha dëme ndaj ushtrisë gjermane, ata sërish përfunduan nën pranga. Për të vendosur një shembull, nazistët e dogjën të gjallë Liri Geron. E lidhën në një pemë, i hodhën benzinë ​​në gjithë trupin e saj dhe e dogjën. Kjo ishte shumë simbolike, sepse nazistët i shihnin shqiptarët si barbarë dhe djegia e trupit për shqiptarët ishte fyerja më e rëndë.