Ganimet Simixhiu – Vendresha (1934-)

Ganimet Simixhiu – Vendresha u lind më 19 shtator të vitit 1934, në Tiranë dhe mbetet një ndër balerinat e para dhe më të njohura shqiptare.

Në vitin 1949, mbaroi shkollën artistike Jordan Misja në Tiranë, në klasën e pianos dhe më pas filloi të punonte në Ansamblin e Këngës dhe Valleve në Filarmoninë Shqiptare. Më 1 maj të vitit 1950, ajo bëri debutimin e saj si soliste, duke kërcyer në skenën e Filarmonisë, në një koncert të rastit. Në nëntor të vitit 1950, ajo filloi të studionte në Moskë, ku studioi në shkollën e vallëzimit klasik në Teatrin Bolshoi.

Së bashku me ekipin Bolshoi, luajti në turne në 9 Republika të ish-Bashkimit Sovjetik. Ajo mbrojti diplomën e saj në vitin 1956, duke vallëzuar rolin e Maria Potocka në baletin Bachczysaraju.

Ganimeti u kthye në Tiranë në gusht të vitit 1956 dhe u angazhua si soliste në Teatrin e Operës dhe Baletit. Deri në vitin 1981 ajo ishte solistja e parë e kësaj skene, vallëzoi në të gjitha premierat e përgatitura nga ekipi i Teatrit. Në vitin 1963 u shfaq në rolin e Hajrijes në baletin e parë të përbërë në Shqipëri – Halili dhe Hajria.
Ajo ka mbi 140 role në shfaqjet e baletit. Në vitin 1979, u shfaq në Teatrin Kombëtar në Prishtinë, në një sipërmarrje të përbashkët artistësh nga Shqipëria dhe Kosova.

Gabimeti ishte një nga themelueset e Shkollës Koreografike në Tiranë (shkolla e mesme artistike), e themeluar në vitin 1957, ajo ishte gjithashtu një nga pedagoget e para që punuan në këtë institucion. Për aktivitetin e saj artistik, mori titullin “Artiste e Merituar” nga autoritetet e Shqipërisë.